Żywienie w cukrzycy typu II

Trener personalny Barwice

Prasóweczki

Żywienie w cukrzycy typu II – Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, której powstawanie warunkują czynniki genetyczne i środowiskowe. Oznacza to, że kobiety obciążone genetycznie ryzykiem rozwoju cukrzycy mogą, natomiast nie muszą zachorować. Za ostateczne rozwinięcie się insulinoodporności w znaczącej ilości odpowiada styl bycia także system odżywiania. Aktywność sportowa oraz dieta są też ważnymi czynnikami w terapii diabetyków.

 

 

Trener personalny Pełczyce

Specjaliści medycyny wygodnej i starej są zgodni: w wypadku chorób metabolicznych niezbędne jest korzystanie leczenia zintegrowanego, a w terapii nie można lekceważyć znaczenia diety oraz wzorze bycia. Zwiększenie aktywności ruchowej i zmiana nawyków żywieniowych to dwa najważniejsze elementy potrzebne do życia prawidłowego nastroju zdrowia osób, które zmagają się z cukrzycą typu II. Wprowadzenie dobrze zbilansowanej diety może także zatrzymać postęp choroby u pań w kształtach przedcukrzycowych.

 

Trener personalny Pełczyce

Zobacz również Puderniczki

Dieta cukrzyka. Podstawowe pojęcia i cele

Dieta dla pań zmagających się z cukrzycą typu II buduje się na podstawowych zasadach racjonalnego odżywiania m.in. prawidłowego łączenia pokarmów czy zwiększenia liczbie spożywanych warzyw i pewnych owoców ale mimo wszystko wymaga indywidualnego dopasowania jadłospisu do potrzeb wynikających m.in. z życia schorzeń towarzyszących i zatwierdzonych przez specjalistę celów leczenia. Oznacza to, że każdy chory powinien pozostawać pod stałą kontrolą lekarza, a działanie nie pewno być oparte całkowicie na diecie, tylko stanowi ona niezbędnym elementem terapii.

 

Trener personalny Pełczyce

Najważniejszym punktem leczenia dietetycznego w cukrzycy typu II jest wręczenie osobie mającej wystarczającej ilości siły oraz składników pokarmowych koniecznych do aktywnego funkcjonowania układu. Pozostałe cele umawia się w współzależności od aktualnego stanu osoby mającej. W początkowej fazie zdrowienia kobiet z nadwagą oraz otyłością jest redukcja masy mięsa oraz zachowanie wagi na prawdziwym poziomie. Zmiana nawyków żywieniowych służy także normalizacji wskaźników metabolicznych, w tym gatunku lipidów, glikemii itd. oraz zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym.

 

Trener personalny Pełczyce

Żywienie diabetyków w działalności

W żywieniu osób zmagających się z cukrzycą typu II ważny jest zarówno skład jadłospisu, czyli rodzaj artykułów spożywczych, jak również podejście ich przygotowania. Według najnowszych badań naukowych, żywienie kobiet z cukrzycą typu II ma wystarczać w warzywa i niesłodkie owoce 50%, zdrowe tłuszcze NNKT – 20%, organiczne białka 20%, węglowodany złożone 10%. Dania dla diabetyków należy produkować z materiałów nieprzetworzonych i kosztownych w błonnik. Warzyw oraz owoców skrobiowych nie należy rozgotowywać, gdyż wpływa więc na wzrost ich indeksu glikemicznego. W tym znaczeniu należy też uwzględnić ładunek glikemiczny, który według najnowszych doniesień jest ważniejszy z indeksu również w początkowej kolejności należy posługiwać się dziś nim. Wskazane jest ograniczenie jedzenia produktów, które są źródłem cukrów prostych (słodkie owoce, napoje słodzone, słodycze, dżemy), produktów drogich w tłuszcze utwardzone typu trans zamiast pochodzenia zwierzęcego i soli. W diecie cukrzycowej należy duży nacisk umieścić na uregulowanie pracy insuliny, dlatego najlepszym wyjściem jest jedzenie posiłków co 4-5 godzin. Podstawą powinny być potrawy przyrządzane w wodzie czyli na parze oraz duszone.

 

Trener personalny Pełczyce

„Osoby, które zmagają się z cukrzycą typu II niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, gdyż uważają, że dieta dla diabetyków jest słodka i wynosi przyjemność jedzenia. Nic dużo mylnego – przekonuje trener postaw zywiniowych Magdalena Dorko – Wojciechowska. Żywienie w cukrzycy typu II jest świetne, mocne i daleko stanowi go mniej, niż w częstej diecie. Nie więc, że należy ograniczać kalorycznośc posiłków, co jest obecnie niekatualne w dietetyce XXI wieku, lecz dlatego, że produkty są gęsto wartościowe i sprzedają organizmowi mnóstwa witamin oraz minerałów natomiast tychże organizm nie otrzyma w nadmiarze. Najważniejszym zadaniem diety w cukrzycy jest przestawienie metabolizmu i zmiana smaku tak, aby wyeliminować z diety cukry jasne i lekki smak. Bogaty smak potraw można zaoszczędzić dzięki ich uważnemu przygotowaniu i stosując zioła. Właśnie do tego przydatne będą korzystne przepisy kulinarne. Profesjonalnie opracowany plan żywieniowy znacznie ułatwia wdrożenie nowych treści w kuchni, dzięki czemu zmiana nawyków stoi się swoja i przebiega bezboleśnie. Co istotne, z tzw. diety dla cukrzyków mogą bezpiecznie mieć wszyscy, a toż oznacza, że nie jest potrzebie przygotowywania osobnych posiłków dla chorej osoby. Nowy styl odżywiania przyniesie korzyści dla zdrowia całej rodziny”.

 

Trener personalny Pełczyce

zobacz również Żywienie W Cukrzycy Typu II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *