Pulpety to danie uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Wykonane ze zmielonego mięsa, duszone w rozmaitych sosach są lekkostrawne i delikatne. Świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, szczególnie w towarzystwie ziemniaków. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, a oprócz mięsa można do nich wrzucić wszystko: warzywa, grzyby, zioła… Możliwości jest naprawdę wiele!
Pulpety z indyka z warzywami
W tej wersji pulpety są niezwykle aromatyczne dzięki dużej ilości ziół i warzyw. Mimo, że czuć w nich marchewkę, z pewnością przypadną do gustu nawet mięsożercom!
- Stopień trudności: umiarkowanie trudne w przygotowaniu
- Liczba porcji: 4
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka lubczyku
- 0,5 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekać drobno. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Natkę pietruszki, koperek i lubczyk posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku zagotować 3 szklanki wody, posolić.
- W misce wymieszać mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodać przygotowane wcześniej warzywa i zioła. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować kuleczki o średnicy około 5 cm, obtoczyć w niewielkiej ilości mąki.
- Oprószone mąką pulpety wrzucić do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, często mieszając. Po tym czasie rozrobić resztę mąki z niewielką ilością wody, dolać do garnka z pulpetami, wymieszać aż zgęstnieje. Odlać trochę sosu i rozrobić w nim śmietanę, dodać do sosu. Przyprawić wedle uznania solą i pieprzem, gotować jeszcze 10 minut. Podawać pulpety z ziemniakami.
Pulpety z indyka gotowane z pieczarkami
Indycze mięso pasuje do wszystkiego. Pulpeciki z indyka doskonale smakują z dodatkiem pieczarek w delikatnym sosie z pietruszką.
- Stopień trudności: umiarkowanie trudne w przygotowaniu
- Liczba porcji: 4
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 250 g pieczarek
- 1 nieduży pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć i obrać. 5 z nich zetrzeć na tarce na grubych oczkach, resztę pokroić w półplasterki. Posiekać natkę pietruszki.
- Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju.
- Mięso wymieszać z jajkiem, mąką, cebulą i startymi pieczarkami. Uformować pulpety.
- Zagotować 1,5 szklanki wody, wrzucić pulpety i obgotować je przez około 5 minut. Dodać śmietankę, pokrojone pieczarki i posiekaną natkę, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gotować tak 15-20 minut na niewielkim ogniu, często mieszając. Dodać łyżkę mąki, jeśli sos będzie zbyt rzadki.
Indyk, jak widać, jest doskonałym pomysłem na obiad. W wersji dietetycznej do przygotowania pulpetów można użyć mielonego lnu zamiast mąki czy bułki tartej, a także dodać więcej warzyw. Zamiast w sosie można je także ugotować w bulionie warzywnym.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |